Ενημέρωση μαθητών Γ Λυκείου για τις Πανελλαδικές

Την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020, οι μαθητές/ μαθήτριες του ΓΕΛ Αγίας Τριάδας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) Αργολίδας, κυρία Γερολύμπου Αλεξάνδρα, αναφορικά με τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές που έχουν στο μέλλον τους. Ως γνωστό, ο ρόλος των ΚΕΣΥΠ είναι να παρέχουν συμβουλευτική στήριξη στους μαθητές, γονείς και καθηγητές σε θέματα σταδιοδρομίας (εκπαιδευτικής, επαγγελματικής) και κοινωνικής ανάπτυξης, καθώς και να παρέχουν έγκυρη πληροφόρηση-τεκμηρίωση σε θέματα που έχουν σχέση με τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διεξόδους των νέων.

Στην δίωρη παρουσίασή της η κυρία Γερολύμπου ανέλυσε το σύστημα εκπαίδευσης αναφορικά με τον τρόπο εξέτασης, βαθμολόγησης και δήλωσης σχολών, καθώς και τις επιλογές που διαμορφώνονται ανάλογα με τα επιλεγόμενα μαθήματα και τις κατευθύνσεις.

Καταλυτική διάσπαση Η2Ο2 με το Multilog

Μελετήθηκε η επίδραση διαφορετικών συγκεντρώσεων Η2Ο2 στην ταχύτητα διασπασης του H2O2.

Χρησιμοποιήθηκε αισθητήρας πίεσης με το σύστημα συγχρονικής λήψης και απεικόνισης για την

παρακολούθηση και γραφική απεικόνιση της πίεσης σε σχέση με το χρόνο.

Το νέο εργασιακό περιβάλλον και τα εφόδια που απαιτούνται γι’ αυτό

Σύμφωνα με μια έρευνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σχετικά με το νέο εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται, επιτακτική φαίνεται να είναι η ανάγκη για την απόκτηση νέων, πιο εξελιγμένων εφοδίων από τους νέους, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του.

Το νέο αυτό εργασιακό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, που συνεχώς αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά εργασίας. Συνεχώς δημιουργούνται νέοι κλάδοι που απαιτούν ολοένα και περισσότερη εξειδίκευση από τους εργαζόμενους, που μάταια προσπαθούν να προφτάσουν τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας. Ραγδαίος επίσης είναι ο γιγαντισμός του τριτογενούς τομέα, που συνδυασμό με τη συρρίκνωση του πρωτογενούς (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) οδηγεί σε παραμέληση της αγροτικής εργασίας και στη στροφή προς ένα καθαρά βιομηχανικό περιβάλλον, με μόνη πηγή εσόδων την αμοιβή από την απασχόληση στη βιομηχανία. Λόγω της στροφής αυτής στον εργασιακό τομέα επέρχεται η σταδιακή μείωση θέσεων εργασίας κυρίως με χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων και χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Καταλυτική είναι και η έλλειψη επαρκούς και αποτελεσματικού επαγγελματικού προσανατολισμού για τους νέους, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στις επιλεγόμενες σπουδές και τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Αυτά φαίνεται να είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του νέου εργασιακού περιβάλλοντος, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να τα προβλέψει με ακρίβεια. Είναι ανάγκη, λοιπόν, οι νέοι να προετοιμαστούν για αυτές τις αλλαγές και να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα εφόδια που θα τους εξασφαλίσουν ίσως ένα καλύτερο μέλλον, μία πιο πλεονεκτική θέση απέναντι στα νέα δεδομένα.

Μερικές από τις ικανότητες που θα πρέπει να έχουν οι νέοι είναι οι παρακάτω. Κυριότερη είναι η ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας τόσο στη μητρική όσο και σε ξένες γλώσσες, αφού με τα νέα δεδομένα όλος ο κόσμος γίνεται ένα και ανά πάσα στιγμή χρειάζεται η επικοινωνία με ξένους συναδέλφους ή ξένες εταιρείες για την ανταλλαγή ιδεών αλλά και προσωπικού. Εξίσου σημαντική είναι και η τεχνολογική εκπαίδευση, δηλαδή η ανάπτυξη ψηφιακών ικανοτήτων, οι οποίες σε συνδυασμό με τη γνώση μαθηματικών και βασικών επιστημονικών γνώσεων μπορούν να οδηγήσουν το άτομο σε μια άρτια επαγγελματική προσωπικότητα με πολλά πλεονεκτήματα στη διαδικασία εύρεσης εργασίας.

Όλες αυτές οι γνώσεις όμως πρέπει να συνδυαστούν με τις κοινωνικές δεξιότητες του ατόμου, αφού πρέπει να έχει πολιτισμική και κοινωνική συνείδηση και όχι να είναι αποκομμένο από τον κοινωνικό περίγυρο και αφοσιωμένο μόνο στην επαγγελματική του ανέλιξη. Πρέπει να προσαρμόζεται στις κοινωνικές περιστάσεις και να λαμβάνει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν και στο κοινωνικό και στο επαγγελματικό περιβάλλον.

Είναι αδύνατο να προλάβει κανείς τις τεχνολογικές εξελίξεις και να είναι απόλυτα σίγουρος για τις συνθήκες που πρόκειται να επικρατήσουν στην αγορά εργασίας. Είναι όμως ευθύνη του καθενός να προσπαθεί για το καλύτερο και να στέκεται αντάξια στην νέα τεχνολογική πρόοδο.

Μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό (2)

Είναι γεγονός πως στις μέρες μας πολλοί είναι οι νέοι που εγκαταλείπουν τον τόπο τους για να πάνε σε άλλες χώρες. Χώρες που τους προσφέρουν εργασία, οργανωμένο περιβάλλον, αντικειμενική αξιολόγηση και αξιοκρατία. Χώρες που τους δίνουν αυτό που η Ελλάδα μας αδυνατεί.

Ο ξενιτεμός αυτός δεν θα μπορούσε όμως να μην τη “σημαδέψει”· αν και μπορεί να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές συνέπειες.

Μια αρνητική συνέπεια είναι το γεγονός ότι χάνεται αξιόλογο και ικανό δυναμικό. Βέβαια θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς πως η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε να το αξιοποιήσει. Ωστόσο, είναι προφανές πως οι νέοι είναι εκείνοι που θα μπορούσαν να κινήσουν την χώρα μας μπροστά μέσα από τιν καιτονόμες ιδέες τους, την τόλμη τους, την όρεξη και το μεράκι τους.

Σαν αποτέλεσμα του προηγούμενου μπορούμε να θεωρήσουμε και το γεγονός ότι όλο και λιγότερες καινοτομίες γίνονται στον εργασιακό τομέα, το εργατικό δυναμικό αποδίδει όλο και λιγότερο, καθώς γερνάει και καταβροχθίζεται από την μονοτονία μιας εργασίας στάσιμης. Έτσι ολόκληρη η παραγωγή όχι μόνο αδυνατεί να κρατήσει το βήμα σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά μένει πίσω όλο και περισσότερο.

Ας μην τα βλέπουμε όμως όλα μαύρα. Υπάρχουν και θετικές συνέπειες, οι οποίες έρχονται αμέσως στο προσκήνιο, αν σκεφτούμε πως οι νέοι αυτοί θα γυρίσουν κουβαλώντας μαζί τους γνώσεις και εμπειρίες από τις χώρες στις οποίες πήγαν. Θα εμπλουτίσουν το δυναμικό της Ελλάδας μας και θα την κάνουν να ανθίσει ξανά.

Και μέσα από αυτήν την άνθιση η Ελλάδα θα γίνει ξανά ανταγωνιστική στην αγορά εργασίας. Θα έχει και αυτή να προσφέρει. Θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις γενιές που θα ακολουθήσουν και να τους δώσει λόγο να μείνουν στον τόπο τους.

Έτσι λοιπόν πρέπει να δώσουμε χώρο στους νέους να φύγουν και χρόνο να γυρίσουν. Γιατί όταν γυρίσουν θα κουβαλήσουν από το ταξίδι τους την ελπίδα Την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Σ. Λουτσία

Μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό (1)

Στη σύγχρονη εποχή, όταν η παιδεία είναι βασική και η πρόσβαση σε αυτήν εύκολη, είναι φυσικό ότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει και να γίνει επιστήμονας. Όμως, πέρα από το γεγονός αυτό, οι θέσεις εργασίας είναι πολύ περιορισμένες και έτσι οι νέοι μένουν με δύο πιθανές επιλογές: Είτε να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, είτε να μείνουν στην Ελλάδα και να προσπαθήσουν να βρουν εδώ δουλειά. Φυσικό είναι να επιλέξουν το πρώτο σενάριο, καθώς στο εξωτερικό έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

Η επιλογή τους αυτή, όμως, δεν έχει επίδραση μόνο στην ιδιωτική τους ζωή, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική.

Αρχικά, σε ατομικό επίπεδο επωφελούνται, διότι στο εξωτερικό υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες και αυξάνεται η πιθανότητα να βρουν αξιόλογη δουλειά. Επίσης, ταξιδεύοντας μαθαίνουν αρκετά καινούργια πράγματα και διευρύνουν τους ορίζοντες και τη σκέψη τους. Έτσι, αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, θα έχουν καλλιεργημένη σκέψη και θα έχουν υιοθετήσει νέο τρόπο σκέψης, νέες αξίες, στάσεις και πρότυπα ζωής, με αποτέλεσμα να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα προβλήματα της χώρας με τις καινοτόμες ιδέες τους. Όσο παράδοξο και να φαίνεται, η μετανάστευση αυτή έχει θετικές συνέπειες και σε εθνικό επίπεδο. Μετακομίζοντας στο εξωτερικό, οι νέοι με τα κατορθώματά τους διαφημίζουν και επαινούν την Ελλάδα και τονώνουν τον πατριωτισμό· δημιουργείται έτσι ένα κοινό αίσθημα περηφάνιας ανάμεσα στους Έλληνες.

Από την αντίθετη πλευρά, όμως, το φαινόμενο αυτό, το οποίο είναι γνωστό και ως “brain drain” , μπορεί να αποφέρει και αρνητικά αποτελέσματα τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Το άτομο αναγκάζεται να αφήσει πίσω του όλα τα οικεία πρόσωπα, μέρη και αναμνήσεις, και να μετακομίσει σε μια ξένη χώρα, όπου θα είναι όλα άγνωστα. Ως απόρροια, δημιουργείται ένα αίσθημα άγχους και αγωνίας, που βαραίνει συνεχώς τον άνθρωπο και τον απομονώνει. Επιπροσθέτως, το άτομο πολλές φορές, όχι πάντα, ξεχνάει την ελληνική ταυτότητα που τον χαρακτηρίζει και υιοθετεί τις αντιλήψεις και τα ιδανικά της χώρας που κατοικεί. Όσον αφορά την κοινωνία, υποβαθμίζεται και χάνει το δυναμικό της. Οι άνθρωποι αυτοί που μεταναστεύουν, αν είχαν μείνει στην Ελλάδα, τότε θα μπορούσαν να αποτελέσουν έστω και μικρή πηγή υποστήριξης και βοήθειας στην χώρα· είτε αυτό θα ήταν μια καινούργια επιχείρηση είτε μια νέα ιδέα.

Κλείνοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως το “brain drain” βοηθά το άτομο και την κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Με βάση την προσωπική μου άποψη, πιστεύω πως το φαινόμενο αυτό είναι καλό για τους νέους, διότι στο εξωτερικό με τις ευκαιρίες που τους παρέχονται, μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα το ταλέντο και τις δυνατότητές τους. Βεβαίως, αν η Ελλάδα εξελιχθεί και τους παρέχει ισάξιες ευκαιρίες, δεν θα διστάσουν να γυρίσουν πίσω στη χώρα όπου μεγάλωσαν.

Τ. Κωνσταντίνος

Καλή επιτυχία!

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Αγίας Τριάδας ευχόμαστε καλή επιτυχία στους μαθητές μας της Γ΄ Λυκείου και σε όλους τους μαθητές στις πανελλαδικές εξετάσεις!

Ενημέρωση μαθητών Γ Λυκείου για τις Πανελλαδικές

Την Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019, οι μαθητές/ μαθήτριες του ΓΕΛ Αγίας Τριάδας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) Αργολίδας, κυρία Γερολύμπου Αλεξάνδρα, αναφορικά με τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές που έχουν στο μέλλον τους.

Πανελλαδικές 2018: Οι επιτυχίες των μαθητών του σχολείου μας

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Αγίας Τριάδας συγχαίρει τους μαθητές της Γ΄ τάξης που εισάγονται σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και τους εύχεται ολόθερμα ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στην επίτευξη των νέων στόχων τους και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ στην ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία!

Αναλυτικά οι επιτυχίες των μαθητών μας είναι παρακάτω:

Σχολή ΕπιτυχίαςΊδρυμα
ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ)ΑΣΤ. ΣΧΟΛΕΣ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ)ΤΕΙ ΑΝ. ΜΑΚ. ΘΡΑΚΗΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ (ΚΑΒΑΛΑ) – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΕΤΕΙ ΑΝ. ΜΑΚ. ΘΡΑΚΗΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΧΙΟΣ)ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ)ΠΑΝΤΕΙΟ
ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ)ΕΚΠΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΚΑΒΑΛΑ)ΤΕΙ ΑΝ. ΜΑΚ. ΘΡΑΚΗΣ
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) ΤΕΙ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΑΘΗΝΑ)ΕΜΠ
ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝΑ.Ε.Ν.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΑΤΡΑ)ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ)ΕΚΠΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΠΑΤΡΑ)ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΒΟΛΟΣ)ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ)ΟΠΑ
ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ)ΠΑΝ. ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (ΛΗΜΝΟΣ)ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ
ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ)ΑΣΤ. ΣΧΟΛΕΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΑΙΓΑΛΕΩ)ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΠΑΤΡΑ)ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ

Στους υποψηφίους μας που δεν δικαιώθηκαν εφέτος οι κοπιώδεις προσπάθειές τους θέλουμε να τους θυμίσουμε ότι η επιτυχία στη ζωή δεν κρίνεται μόνο από την επιτυχία σε μία σχολή ούτε “ο πόλεμος” χάνεται από μία μόνο μάχη. Να έχουν θάρρος, πείσμα και επιμονή και είμαστε σίγουροι ότι θα βρουν με τη βοήθεια των δικών τους ανθρώπων το δρόμο της επιτυχίας στη ζωή τους.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους μαθητές της Γ΄ τάξης για τις όμορφες μαθητικές στιγμές που μας προσέφεραν στη διάρκεια του περασμένου διδακτικού έτους! Σας περιμένουμε από κοντά και, όποτε έχετε χρόνο, να περνάτε και να σας καμαρώνουμε!

Ελεύθερη πτώση

Η ελεύθερη πτώση μελετήθηκε με το λογισμικό Tracker video analysis and modeling tool.

 

 

To video βρίσκεται στη διεύθυνση https://youtu.be/pRF1pREbXaI